Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Περι πολιτικής λόγος ΙΙ

Περι πολιτικής ο λόγος

"Phenomenal" χαρακτηρίζουν οι Άγγλοι οικονομολόγοι την αύξηση των περιουσιών των 1000 πιο πλούσιων Βρετανών το τελευταίο έτος. Από 425 δισεκατομμύρια Στερλίνες σε 519 δις. Και το άρθρο δε το ποστάρω, για ειδησειογραφικούς λόγους. Είναι για να βάλω τον προβληματισμό, για το "που πάνε τα λεφτά". Ορίστε πού πάνε τα λεφτά. Είναι ο αρχαίος νόμος ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχώτεροι.

Είναι οι άνθρωποι που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, που κινούν τα νήμματα ολόκληρης της κοινωνίας. Θα με ρωτήσετε πώς διάολο γίνεται οι λίγοι να έχουν τα πολλά; Η απάντηση είναι εύκολη και περιέχει τέσσερα σκέλη:

α) Γεννήθηκαν σε κοινωνικά και οικονομικά ανώτερες κοινωνικές τάξεις, άρα εκ των πραγμάτων ασκούν εξουσία η οποία πηγάζει από το όνομά τους (βλ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Καραμανλής κλπ). Είναι "από τζάκι" που λέμε και επιβάλλουν μία οικογενειοκρατία που μπορεί να απλώσει τα πλοκάμια της παντού. Επίπρόσθετα λόγω της κοινωνικής τους υπόστασης και θέσης, συναναστρέφονται με άτομα του ίδιου κοινωνικού και οικονομικού υποβάθρου, τα παιδιά τους για παράδειγμα εκπαιδεύονται σε "ελίτ" σχολεία, όπου και αυτά με τη σειρά τους συναναστρέφονται με άλλα παιδιά πλουσίων, δημιουργώντας έτσι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες στο μέλλον δεν ξεχνιούνται, όταν αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις περιουσίες που κληροδοτούν από τους γονείς τους, όντας πλέον σπουδαγμένοι στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έχοντας πρόσβαση σε σύγχρονη γνώση του επιχειρήν, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του branding και φυσικά μεταπτυχιακό στην απάτη!
β) Μπορούν να ασκούν εξουσία, διότι φυλάσσονται από το κρατικό σύστημα καταστολής της βίας (κυρίως αστυνομία). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σώματα ασφαλείας, χαίρουν καλύτερης κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας, απ' ότι άλλα επαγγέλματα. (βλέπε για παράδειγμα το "κοινωνικό μέρισμα" του 14, το οποίο το λαμβάνουν οι ένστολοι και όχι οι άνεργοι...!). Τα σώματα ασφαλείας δηλαδή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας φυσικής προστασίας των ατόμων που διαθέτουν το κεφάλαιο.
γ) Ασκούν εξουσία, δίοτι βασίζονται στον λεγόμενο "πολιτισμό του φόβου ή εκφοβισμού" (culture of fear). Αυτό σημαίνει ότι μέσω σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων branding (διαμόρφωσης της κοινής γνώμης), δημιουργούνε στο ασυνείδητο του πολίτη, τον φόβο, ότι αν λοξοδρομήσει ή επαναστατήσει, θα το πληρώσει με το να χάσει τη ποταπή δουλειά του, την πενιχρή περιουσία του, αλλά ακόμη και την ζωή του ή/και την ζωή των ανθρώπων που είναι δεμένος συναισθηματικά.Αυτός είναι και ο νούμερο ένα ψυχολογικός παράγοντας και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί εκεί 'πάνω.
δ) Αυξάνουν τα κέρδη τους υπό το πρίσμα του φαινομένου που στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται "control fraud" ή "epidemic control fraud". Το φαινόμενο αυτό επιγραμματικά σκιαγραφείται στις μεθόδους που χρησιμοποιούν άτομα σε εταιρίες που πραγματεύονται τεράστεια οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε τράπεζες και κυβερνητικά πόστα, και τα οποία μπορούν να επωμίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, με μή νόμιμους τρόπους, που όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και έχουν ως αποτέλεσμα, την πτώχευση όχι μονάχα εταιρειών, αλλά και ολόκληρων Κρατών.

Εμμανουήλ Λ.


παραπομπές

control fraud: http://www.ted.com/talks/william_black_how_to_rob_a_bank_from_the_inside_that_is#t-75830
Η άνοδος των 1000 πλουσίων της Αγγλίας: http://www.theguardian.com/business/2014/may/18/wealth-britain-richest-1000-new-high-sunday-times-rich-list

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου